698153696
sklep@octovnia.plNumer katalogowy: |
Kod EAN: |
Nasz ocet cydrowy to idealne połączenie tradycyjnych odmian jabłek, zarówno słodkich, jak i cierpkich, w celu naturalnego uzyskania pożądanego poziomu słodkości i kwasowości. Ocet cydrowy pochodzi wyłączniex z czystego, świeżego soku jabłkowego z sadów w Dolinie Dunajca. W jego produkcji nie używamy jakichkolwiek dodatków (wody, cukru). Ocet cydrowy potrzebuje czasu, aby przejść przez złożony dwuetapowy proces naturalnej fermentacji i natleniania się aż osiągnie idealny stopień kwasowości. Cały proces trwa kilkanaście miesięcy. Nasz sposób produkcji wzorujemy na tradycyjnych metodach i recepturach używanych w Stanach Zjednoczonych, Kornwalii (Anglii) i Normandii (Francja).
Ocet cydrowy ma świeży jabłkowy zapach i delikatnie złotą barwę.
Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.
Do pobrania - darmowy ebook - http://tinyurl.com/Ocet-Cydrowy
Smak
Niezaprzeczalnie jabłkowy, słodkawy
W kuchni
Zastąp masowej produkcji ocet jabłkowy żywym octem cydrowym aby przekonać się że jakość surowca i czas leżakowania mają zdecydowane znaczenie dla smaku Twoich potraw. Ocet cydrowy jest octem uniwersalnym, do wszelkiego rodzaju sałat i marynat. Szczególnie polecany do dań z wieprzowiny, boczku, pieczonego kurczaka, pieczonego indyka i pieczonych warzyw. Do tłustych ryb. Idealny do śledzi. Do twardych serów polskich (Rubin, Bursztyn), holenderskich (Old Amsterdam) lub angielskich (Cheddar). Wyraźny smak jabłkowy idealnie współgra smakowo z szałwią, miętą, anyżem, cynamonem i goździkiem.
W barku
Do orzeźwiających napoi bezalkoholowych, od prostego sprizter’a z wodą gazowaną, syropem cukrowym i miętą, po własnej kompozycji „shrubs”. Macerujemy przez parę dni świeże owoce w occie cydrowym, dosładzamy syropem cukrowym i podajemy z gazowaną wodą i lodem. Warto spróbować z truskawką, jagodą leśną, ale również z tropikalnymi owocami. Bezalkoholowe „shrubs” można oczywiście podawać w wersji alkoholowej z dodatkiem wódki, rumu, ginu, lub whisky.
W apteczce
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Żywy (niepasteryzowany) ocet cydrowy jest najbardziej popularny na świecie ocet stosowany w celach zdrowotnych. Uznaje się, że poprawia trawienie, obniża poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę, że zwiększa poczucie sytości i może być pomocny w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i działa korzystnie na serce.
Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody. Używaj go do bazy wszelkiego rodzaju „szotów” zdrowotnych – dodając do niego imbir, kurkumę, żeń-szeń, jagody goji, suszoną żurawinę. Dodawaj do smoothies ze świeżych owoców i warzyw zamiast soku z cytryny.
Przechowanie octu
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Dostępny w butelkach o pojemności 250 ml lub 500 ml.
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie