698153696
sklep@octovnia.plNumer katalogowy: |
Kod EAN: |
Według legendy jako pierwsi wytwarzali go rabusie, którzy w XVIII wieku, w czasach Wielkiej Zarazy w Marsylii, plądrowali majątki po chorych na dżumę i nigdy sami nie zachorowali. Infuzja polskich ziół (rozmaryn, lawenda, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, tymianek pospolity, hyzop) i czosnku na bazie naszego żywego octu cydrowego.
Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.
Smak
Czosnkowo-ziołowy
W kuchni
Ocet Czterech Złodziei stanowi szybką, gotową bazę do winegret (polecamy proporcję 50/50 z oliwą z oliwek, dla wersji mniej kalorycznej, w której wyraźnie czuć smak octu, z dodatkiem szczypty soli, pieprzu, cukru i musztardy Dijon). Można olej z oliwek zastąpić olejem z pestek dyni do potraw jesienno-zimowych.
Do marynat, szczególnie do wieprzowiny (żeberek, karkówka), lub do udźca z indyka.
W barze
Do koktajlu na bazie wódki, soku pomidorowego, tabasco (Bloody Mary), lub do wersji bezalkoholowej tego koktajlu (Virgin Mary).
W apteczce
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Ocet Czterech Złodziei jest polecany w okresie jesienno-zimowym, dla wzmacniania odporności.
Dostarcza on bogactwo wartości leczniczych poszczególnych ziół oraz czosnku. Rozmaryn (rosmarinus officinalis) pomócny w leczeniu chorób o charakterze zapalnym, anytwirusowy, na układ pokarmowy, na bóle głowy, poprawę pamięci; lawenda (lavandula angustifolia), na uspokojenie, układ pokarmowy i bóle głowy; szałwia lekarska (salvia officinalis) na dolegliwości jamy ustnej i gardła; mięta pieprzowa (mentha piperta) na przeziębienia, migreny; tymianek pospolity (thymus vulgaris) na choroby dróg oddechowych; hyzop lekarski (hyssopus officinalis) również na choroby dróg oddechowych i czosnek (allium sativum) na kaszel i przeziębienia.
Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.
Przechowanie octu
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu.
Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie