698153696
sklep@octovnia.plNumer katalogowy: |
Kod EAN: |
Aronia czarna jest uznana za jedno z tzw. “superfoods” z racji na jej wartości odżywcze. Pochodząca oryginalnie z Północnej Ameryki, tradycyjnie stosowana w diecie rdzennych amerykanów, obecnie uprawiana jest w Polsce. Szczególnie obficie owocuje w Dolinie Dunajca, ponieważ nieprzeszkadzają jej nasze ostre zimy. Cenne owoce aronii są ręcznie zbierane, po czym przechodzą długą, dwustopniową fermentację, przy użyciu tradycyjnej metody orleańskiej. Ocet z aronii ma bogaty, rubinowy kolor i jagodowy zapach.
Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.
Smak
Lekko cierpki, smak owoców leśnych, jeżyny.
W kuchni
Ocet aronii może zastąpić czerwony ocet winny w przepisach do marynat lub dressingu do sałat. Szczególnie polecany do dań z grzybów leśnych, dziczyzny.
Można z octu z aronii (z dodatkiem żelatyny, miodu, lub cukru) zrobić domowe zdrowotne cukierki „gumisie”.
W barku
Jako dodatek do drinków z ginem, lub whisky (Whisky Sour). Orzeźwiający bezalkoholowy spritzer z wodą gazowaną, syropem cukrowym i świeżą miętą.
W apteczce
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni mogą wpłynąć korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomóc odporność i poprawić samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.
Przechowanie octu
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie