698153696
sklep@octovnia.plNumer katalogowy: |
Kod EAN: |
Stare odmiany czarnej porzeczki wciąż obfitują na słonecznych zboczach Doliny Dunajca. W środku lata są one ręcznie zbierane i tłoczone, po czym przechodzą długą, dwustopniową fermentację, przy użyciu tradycyjnej metody orleańskiej. Ocet z czarnej porzeczki potrzebuje co najmniej 2 lata, aby uzyskać klarowny, bogaty, głęboki czerwony kolor i pozwolić na połączenie złożonego bukietu smaków.
Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.
Smak
Wyrazisty, pieprzowy, intensywnie owocowy
W kuchni
W dressingu do sałatek z ciemnozielonych warzyw (szpinak, jarmuż, radicchio, cykoria), z delikatnymi serami śmietankowymi, Ricottą, Fetą. Do marynat (lub do deglazowania patelni, wraz z odrobiną cukru) do wołowiny, dziczyzny i ciemnego mięsa drobiowego. Dobrze współgra smakowo z rozmarynem, czarnym pieprzem, goździkami lub jałowcem.
Pełną smaku redukcją z octu i cukru można polać bezy z owocami letnimi, lody waniliowe, Mascarpone, mus z gorzkiej czekolady, świeże gruszki lub melona.
W barku
Dodaj do ginu z tonikiem. W koktajlach, posłodzonych odrobiną syropu cukrowego, można zastąpić crème de cassis (likier z czarnej porzeczki), np. w Kir Royale. Bezalkoholowy spritzer z wodą gazowaną, syropem cukrowym i gałązką świeżego rozmarynu.
W apteczce
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Czarne porzeczki (ribes nigrum L.) zawierają dużą ilość antocyjanów z potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi przeciwko starzeniu się, chorobom neurologicznym i stanom zapalnym. Zawierają również duże ilości witaminy C i są bogatym źródłem żelaza.
Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.
Przechowanie octu
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie