KOSZYK JEST
PUSTY

698153696

sklep@octovnia.pl

Żywy ocet z czeremchy

CENA: 16,00 PLN
Czas wysyłki : 2 dni

Wybierz opcje

Proszę wybrać opcję!
Pojemność
  • Anuluj wybór
  • 100 ml
  • 250 ml
  • 500 ml
  • szt.

    produkt niedostępny w tej liczbie

    dostępna ilość:

    dodano produkt

    przejdź do koszyka

    Numer katalogowy:
    Kod EAN:
    Żywy ocet z czeremchy (1)
    Żywy ocet z czeremchy (1)
    Żywy ocet z czeremchy (2)
    Żywy ocet z czeremchy (3)
    Żywy ocet z czeremchy (4)
    Żywy ocet z czeremchy (5)
    Żywy ocet z czeremchy (6)
    Opis przedmiotu

    Czeremcha, rodzaj dzikorosnącej czereśni jest stosunkowo słabo znana w Polsce, zarówno w kuchni jak i w medycynie ludowej. Natomiast jest powszechnie znana i stosowana w Rosji i innych krajach słowiańskich.  Owoce tracą nieco swój cierpki smak, kiedy są w pełni dojrzałe, dlatego zbieramy je jak najpóźniej w sezonie (te które ptaki były łaskawe nam zostawić), a z ich soku produkujemy żywy ocet, długą, dwuetapową metodą orleańską.

    Nazwa czeremchy nawiązuje do jej ciemnej barwy, a ocet z jej owoców ma intensywny czerwony kolor.

    Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.

    Smak

    Czereśniowo-migdałowy

    W kuchni

    Winegret do sałat z ciemnozielonych warzyw, np. świeżego szpinaku, jarmużu. Do ciepłych sałatek na bazie kaszy gryczanej lub zielonej soczewicy. Do marynowania steków, ciemnego drobiu. Do dań inspirowanych kuchnią rosyjską, np. do podrasowania sojlanki lub chłodników – okroszki.  Do śledzi.

    Redukcją z octu z czeremchy i cukru można polać słodkie naleśniki z twarogiem.

    Dobrze się komponuje z przyprawami korzennymi.

    W barku

    Dodatek do drinków na bazie wódki szczególnie Starki, czy bourbonu. Jako grzaniec na bazie tych alkoholi z dodatkiem wody, miodu i przypraw korzennych.  Można dodać łyżkę do bezalkoholowego grzańca na bazie domowej konfitury jagodowej, miodu i przypraw korzennych na styl Sbiten, tradycyjnego rosyjskiego grzańca.

    W apteczce

    Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie.  Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.

    Owoce czeremchy (Padus avium Mill.) mają działanie bakteriobójcze, regenerujące i przeciwzapalne. Już w średniowieczu owoce czeremchy stosowano do normalizacji pracy jelit i żołądka. Antocyjany o aktywności witaminy P mają działanie wzmacniające naczynia włosowate.

    Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.

    Przechowanie octu

    Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.

    Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces.  Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.

     

    Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.

    Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018

     

    Opinie klientów
    Dodaj opinię

    Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

    Polecane produkty

    10
    Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl