698153696
sklep@octovnia.plNumer katalogowy: |
Kod EAN: |
Z 100% soku jabłkowego tłoczonego z owoców z sadów w Dolinie Dunajca, produkujemy własny ocet cydrowy. W tym czystym, żywym occie są macerowane owoce jarzębiny zbierane z lokalnych pól i lasów.
Niepasteryzowany, niefiltrowany, bogaty w probiotyki.
Smak
Charakterystyczna gorzkawa nuta
W kuchni
Dodatek do domowych konfitur ze słodkich owoców. Do dań z jabłkiem. Do dań jesiennych.
W barku
Może zastąpić klasyczne „bitters” w koktajlach typu Old Fashioned, Manhattan lub Aviation. Ciekawy dodatek do bezalkoholowych owocowych herbat mrożonych.
W apteczce
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Jarzębina (Sorbus aucuparia L.), wspomaga pracę wątroby, działa jako środek moczopędny i pobudza przemianę materii. Tradycyjnie jako płukanka do gardła, aby ukoić struny głosowe.
Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.
Przechowanie octu
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie