698153696
sklep@octovnia.plNumer katalogowy: |
Kod EAN: |
Gospodarstwo rolne Octovni leży nad rzeką Dunajec, w powiecie tarnowskim. To od tego krzewu dzikiej śliwy pochodzi nazwa miasta Tarnów. Wiosną na wszystkich okolicznych wzgórzach bieli się od delikatnych kwiatów tego jak najbardziej charakterystycznego dla regionu dzikorosnącego krzewu. W rodzinie od pokoleń robiono wina i nalewki z tarniny. Oczywiste było, że w naszej ofercie nie mogło zabraknąć żywego octu z tarniny. Dopiero po pierwszych przymrozkach ręcznie zbieramy owoce z kolczastych krzewów, a na bazie ich soku produkujemy żywy ocet, wolną dwuetapową metodą orleańską. Ocet z tarniny ma klarowny, różowy kolor i głęboki śliwkowy zapach.
Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.
Smak
Nieco cierpki, śliwkowy
W kuchni
Do marynowania steków wołowych, dziczyzny, ciemnego drobiu. Do przyprawiania zimowych pieczonych warzyw korzennych, do sałaty z karczochem, pieczoną dynią. Do wyrazistych serów pleśniowych – Gorgonzola Piccante i wszelkich serów typu blue cheese. Idealny do leśnych grzybów. Do deserów z bakaliami, pomarańczami. Doskonale współgra z wszelkimi przyprawami korzennymi, świeżym imbirem.
W barku
Najbardziej znana nalewka angielska to tarninówka na bazie ginu (sloe gin). W drinkach ocet z tarniny lekko dosłodzony syropem z cukru naturalnie pasuje z ginem, ale również warto go spróbować z ciemnym rumem (szczególnie na ciepło z wodą i miodem). Bezalkoholowe drinki (zimne) z tonikiem lub ginger ale, lub na ciepło z wodą, miodem i świeżym imbirem
W apteczce
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Tarnina (Prunus spinosa L.) stosowana w dolegliwościach układu moczowego, żołądka (usprawnia procesy trawienia oraz pomaga zwalczać wzdęcia). Ma łagodne działanie przeczyszczające. Wspomaga układ odpornościowy. Działa przeciwzapalnie i antyseptycznie.
Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.
Przechowanie octu
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie