698153696
sklep@octovnia.plNumer katalogowy: |
Kod EAN: |
Do długo-leżakowanego żywego octu ze śliwek z Doliny Dunajca, dodaliśmy węgierkę wędzoną na drewnie śliwkowym, aby otrzymać wyjątkowy ocet o złożonym słodko-dymnym smaku.
Niepasteryzowany, niefiltrowany, bogaty w probiotyki.
Smak
Bogaty, złożony, słodko-kwaśny, dymny, o lekko wyczuwalnym smaku pestki.
W kuchni
Do marynat do pieczonego drobiu (gęś, kaczka, bażanta), wieprzowiny, lub boczku, do carpaccio z buraków, do „podrasowania” barszczu, do sałat z dodatkiem oscypka lub innych wędzonych serów. Do sałat na bazie ciemnozielonych warzyw, orzechów włoskich, gruszek lub jabłek. Do dań bożonarodzeniowych np. karpia po żydowsku.
W barku
Jako dodatek do Negroni, do koktajli na bazie sake. Do zimowego bezalkoholowego drinku z sokiem jabłkowym i przyprawami korzennymi
W apteczce
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Śliwa (Prunus domestica L.) działa kojąco na układ nerwowy i poprawia samopoczucie, działa antyoksydacyjnie, przeciwmiażdżycowo.
Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.
Przechowanie octu
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie