698153696
sklep@octovnia.plJak działają?
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Żywy (niepasteryzowany) ocet cydrowy jest najbardziej popularny na świecie ocet stosowany w celach zdrowotnych. Uznaje się, że poprawia trawienie, obniża poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę, że zwiększa poczucie sytości i może być pomocny w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i działa korzystnie na serce.
Według legendy Ocet Czterech Złodziei był wytwarzany przez rabusiów, którzy w XVIII wieku, w czasach Wielkiej Zarazy w Marsylii, plądrowali majątki po chorych na dżumę i nigdy sami nie zachorowali. Polecany szczególnie w okresie jesienno-zimowym, dla wzmacniania odporności. Ps. Proszę pamiętać, że rabusie z Marsylii zawsze chodzili w maseczkach ochronnych.
Dla zdrowia szczególnie polecamy octy z dzikorosnących owoców takich jak kwiatów i owoców czarnego bzu, głogu, dzikiej róży, tarniny, czeremchy, jarzębiny lub mniszka lekarskiego czy hibiskusa.
Również w octach z owoców, pełnych witamin i soli mineralnych, np. z wiśni, porzeczek lub malin są cenne składniki zdrowotne.
Pod opisem każdego octu można znaleźć informacje jak składnik z których jest on produkowany jest stosowany w medycynie ludowej lub we współczesnym ziołolecznictwie.
Jak stosować?
Polecamy pić codziennie 1 łyżkę stołową (10 ml) żywego octu w małej szklance wody, najlepiej przed posiłkiem. Używaj żywego octu jako bazę do wszelkiego rodzaju „szotów” zdrowotnych – dodając do niego np. imbir, kurkumę, żeń-szeń, jagody goji, suszoną żurawinę. Dodawaj do smoothies ze świeżych owoców i warzyw zamiast soku z cytryny lub limonki.