698153696
sklep@octovnia.plNumer katalogowy: |
Kod EAN: |
Oxymel na bazie żywych octów własnej produkcji - z maliny, dziko rosnących owoców róży i czarnego bzu, surowego, polskiego miodu i imbiru.
Starogreckie słowo oxymeli - „kwas i miód”, czyli mieszanka octu z miodem. Ponieważ prawdziwy oxymel może zawierać wyłącznie naturalny miód, używamy tylko miodu pozyskiwanego lokalnie, w tym z pasieki w własnym sadzie czereśniowym.
Dlaczego warto go pić?
„Przekonasz się, że napój, zwany oxymelem, jest często bardzo przydatny… ponieważ wspomaga odkrztuszanie i swobodę oddychania”. Hipokrates 400 p.n.e.
Oxymele są używane od tysiącleci, aby wzmocnić układ odpornościowy, złagodzić suchość gardła i wspierać trawienie. Żywy ocet zawiera białka, enzymy i pożyteczne bakterie. Tymczasem miód ma właściwości łagodzące i pomagające zwalczyć bakterie i wirusy.
Do tych niezwykle korzystnych właściwości dochodzą te, które posiadają specyficzne owoce, których używamy do produkcji octów oraz te, które pochodzą z imbiru.
Malina (Rubus idaeus L.) tradycyjnie stosowana w stanach gorączkowych.
Owoc Dzikiej Róży (Rosa canina L. – Fructus) uzupełniający dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wzmacniający układ odpornościowy, stosowany w przypadkach przeziębień i grypy, zmniejszający ból gardła.
Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra L.- Fructus) wzmacniają odporność. Pomocne w leczeniu grypy.
Imbir (Zingiber officinale) przeciwzapalny, przeciwbakteryjny oraz łagodzący dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych.
Ps. Wyśmienicie też smakuje.
Jak stosować
1-3 łyżek dziennie, spożyć bezpośrednio, lub z wodą.
Produkt zawiera miód pszczeli i żywy, niepasteryzowany ocet – nie polecany dla dzieci do 24 miesięcy.
Skład
Żywy ocet (z maliny, dzikiej róży i czarnego bzu) 57,5%, polski miód 42%, imbir ok. 0,5%
Przechowanie
Po otwarciu przechowywać butelkę szczelnie zakorkowaną, w lodówce.
Termin ważności: 1 rok
250 ml lub 500 ml
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie