698153696
sklep@octovnia.plNumer katalogowy: |
Kod EAN: |
Węgierka to bardzo stara, najbardziej tradycyjna odmiana śliwy, która do Polski najprawdopodobniej przywędrowała z Węgier (stąd jej nazwa). To ona dominuje w starych sadach małopolskich, szczególnie w naszej Dolinie Dunajca. To wyłącznie z tej odmiany produkujemy żywy ocet ze śliwek. Owoce są ręcznie zbierane we wrześniu, kiedy ich miąższ jest złoty a skórki ciemno fioletowe. Wtedy rozpoczyna się ich długa, dwustopniowa fermentacja, przy użyciu tradycyjnej metody orleańskiej. Ocet z śliwek wymaga długiego leżakowania, aby uzyskać klarowny, czerwony kolor i intensywny śliwkowy zapach.
Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.
Smak
Niezaprzeczalnie śliwkowy z nutą przypraw korzennych
W kuchni
Do winegret do sałat na bazie rukoli, roszponki lub świeżego szpinaku. Do wieprzowiny, szynki parmeńskiej, kaczki. Można nim zastąpić ocet ryżowy w kuchni chińskiej. Do dań z jabłkiem, gruszką lub orzechami włoskimi. Do dań z grzybami leśnymi.
Smakowo dobrze współgra z rozmarynem, imbirem i sezamem.
W barku
Jako dodatek do koktajli na bazie whisky, bourbonu lub ciemnego rumu. Do zimowego bezalkoholowego drinku z sokiem jabłkowym, miodem i imbirem (na ciepło), a w lecie z wodą gazowaną, syropem cukrowym i gałązką świeżego rozmarynu.
W apteczce
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Śliwa (Prunus domestica L.) działa kojąco na układ nerwowy i poprawia samopoczucie, działa antyoksydacyjnie, przeciwmiażdżycowo.
Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.
Przechowanie octu
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie