KOSZYK JEST
PUSTY

698153696

sklep@octovnia.pl

Żywy ocet ze śliwek

CENA: 18,00 PLN
Czas wysyłki : 2 dni

Wybierz opcje

Proszę wybrać opcję!
Pojemność
  • Anuluj wybór
  • 100 ml
  • 250 ml
  • 500 ml
  • szt.

    produkt niedostępny w tej liczbie

    dostępna ilość:

    dodano produkt

    przejdź do koszyka

    Numer katalogowy:
    Kod EAN:
    Żywy ocet ze śliwek (1)
    Żywy ocet ze śliwek (1)
    Opis przedmiotu

    Węgierka to bardzo stara, najbardziej tradycyjna odmiana śliwy, która do Polski najprawdopodobniej przywędrowała z Węgier (stąd jej nazwa). To ona dominuje w starych sadach małopolskich, szczególnie w naszej Dolinie Dunajca.  To wyłącznie z tej odmiany produkujemy żywy ocet ze śliwek. Owoce są ręcznie zbierane we wrześniu, kiedy ich miąższ jest złoty a skórki ciemno fioletowe. Wtedy rozpoczyna się ich długa, dwustopniowa fermentacja, przy użyciu tradycyjnej metody orleańskiej. Ocet z śliwek wymaga długiego leżakowania, aby uzyskać klarowny, czerwony kolor i intensywny śliwkowy zapach.

    Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.

    Smak

    Niezaprzeczalnie śliwkowy z nutą przypraw korzennych

    W kuchni

    Do winegret do sałat na bazie rukoli, roszponki lub świeżego szpinaku. Do wieprzowiny, szynki parmeńskiej, kaczki.  Można nim zastąpić ocet ryżowy w kuchni chińskiej.  Do dań z jabłkiem, gruszką lub orzechami włoskimi.  Do dań z grzybami leśnymi.

    Smakowo dobrze współgra z rozmarynem, imbirem i sezamem.

    W barku

    Jako dodatek do koktajli na bazie whisky, bourbonu lub ciemnego rumu. Do zimowego bezalkoholowego drinku z sokiem jabłkowym, miodem i imbirem (na ciepło), a w lecie z wodą gazowaną, syropem cukrowym i gałązką świeżego rozmarynu.

    W apteczce

    Wszystkie gatunki żywych octów Octovni mogą wpłynąć korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomóc odporność i poprawić samopoczucie.  Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy. 

    Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.

    Przechowanie octu

    Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.

    Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces.  Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.

     

    Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.

    Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018

     

    Opinie klientów
    Dodaj opinię

    Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

    Polecane produkty

    10
    Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl