KOSZYK JEST
PUSTY

698153696

sklep@octovnia.pl

Żywy ocet ze śliwek

CENA: 14,00 PLN
Czas wysyłki : 2 dni

Wybierz opcje

Proszę wybrać opcję!
Pojemność
  • Anuluj wybór
  • 100 ml
  • 250 ml
  • 500 ml
  • szt.

    produkt niedostępny w tej liczbie

    dostępna ilość:

    dodano produkt

    przejdź do koszyka

    Numer katalogowy:
    Kod EAN:
    Żywy ocet ze śliwek (1)
    Żywy ocet ze śliwek (1)
    Żywy ocet ze śliwek (2)
    Żywy ocet ze śliwek (3)
    Opis przedmiotu

    Węgierka to bardzo stara, najbardziej tradycyjna odmiana śliwy, która do Polski najprawdopodobniej przywędrowała z Węgier (stąd jej nazwa). To ona dominuje w starych sadach małopolskich, szczególnie w naszej Dolinie Dunajca.  To wyłącznie z tej odmiany produkujemy żywy ocet ze śliwek. Owoce są ręcznie zbierane we wrześniu, kiedy ich miąższ jest złoty a skórki ciemno fioletowe. Wtedy rozpoczyna się ich długa, dwustopniowa fermentacja, przy użyciu tradycyjnej metody orleańskiej. Ocet z śliwek wymaga długiego leżakowania, aby uzyskać klarowny, czerwony kolor i intensywny śliwkowy zapach.

    Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.

    Smak

    Niezaprzeczalnie śliwkowy z nutą przypraw korzennych

    W kuchni

    Do winegret do sałat na bazie rukoli, roszponki lub świeżego szpinaku. Do wieprzowiny, szynki parmeńskiej, kaczki.  Można nim zastąpić ocet ryżowy w kuchni chińskiej.  Do dań z jabłkiem, gruszką lub orzechami włoskimi.  Do dań z grzybami leśnymi.

    Smakowo dobrze współgra z rozmarynem, imbirem i sezamem.

    W barku

    Jako dodatek do koktajli na bazie whisky, bourbonu lub ciemnego rumu. Do zimowego bezalkoholowego drinku z sokiem jabłkowym, miodem i imbirem (na ciepło), a w lecie z wodą gazowaną, syropem cukrowym i gałązką świeżego rozmarynu.

    W apteczce

    Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie.  Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.

    Śliwa (Prunus domestica L.) działa kojąco na układ nerwowy i poprawia samopoczucie, działa antyoksydacyjnie, przeciwmiażdżycowo.

    Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.

    Przechowanie octu

    Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.

    Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces.  Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.

     

    Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.

    Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018

     

    Opinie klientów
    Dodaj opinię

    Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

    Polecane produkty

    10
    Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl