698153696
sklep@octovnia.plNumer katalogowy: |
Kod EAN: |
Czeremcha, rodzaj dzikorosnącej czereśni jest stosunkowo słabo znana w Polsce, zarówno w kuchni jak i w medycynie ludowej. Natomiast jest powszechnie znana i stosowana w Rosji i innych krajach słowiańskich. Owoce tracą nieco swój cierpki smak, kiedy są w pełni dojrzałe, dlatego zbieramy je jak najpóźniej w sezonie (te które ptaki były łaskawe nam zostawić), a z ich soku produkujemy żywy ocet, długą, dwuetapową metodą orleańską.
Nazwa czeremchy nawiązuje do jej ciemnej barwy, a ocet z jej owoców ma intensywny czerwony kolor.
Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.
Smak
Czereśniowo-migdałowy
W kuchni
Winegret do sałat z ciemnozielonych warzyw, np. świeżego szpinaku, jarmużu. Do ciepłych sałatek na bazie kaszy gryczanej lub zielonej soczewicy. Do marynowania steków, ciemnego drobiu. Do dań inspirowanych kuchnią rosyjską, np. do podrasowania sojlanki lub chłodników – okroszki. Do śledzi.
Redukcją z octu z czeremchy i cukru można polać słodkie naleśniki z twarogiem.
Dobrze się komponuje z przyprawami korzennymi.
W barku
Dodatek do drinków na bazie wódki szczególnie Starki, czy bourbonu. Jako grzaniec na bazie tych alkoholi z dodatkiem wody, miodu i przypraw korzennych. Można dodać łyżkę do bezalkoholowego grzańca na bazie domowej konfitury jagodowej, miodu i przypraw korzennych na styl Sbiten, tradycyjnego rosyjskiego grzańca.
W apteczce
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Owoce czeremchy (Padus avium Mill.) mają działanie bakteriobójcze, regenerujące i przeciwzapalne. Już w średniowieczu owoce czeremchy stosowano do normalizacji pracy jelit i żołądka. Antocyjany o aktywności witaminy P mają działanie wzmacniające naczynia włosowate.
Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.
Przechowanie octu
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie