698153696
sklep@octovnia.plNumer katalogowy: |
Kod EAN: |
Pod rubinowo, błyszczącą skórką czerwonej porzeczki ukrywa się eksplozja owocowych aromatów. Latem, kiedy owoce są w pełni dojrzałe na zboczach Doliny Dunajca, zbieramy je ręcznie, tłoczymy i podajemy długiej, dwu-etapowej fermentacji, tradycyjną metodą orleańską. Dopiero po wielu miesiącach otrzymujemy z nich naturalny żywy ocet, klarowny, o pięknej czerwonej barwie.
Niepasteryzowany, nie filtrowany, bogaty w probiotyki.
Smak
Lekko słodko-cierpki, mocno owocowy
W kuchni
Do deglazowania patelni po smażeniu ciemnego mięsa z drobiu lub dziczyzny (z dodatkiem drobno startej skórki pomarańczy i cukru), do dań z wątróbką, do sałatek z marchewki, fenkułu lub z dodatkiem cytrusów, do serów typu Brie, Feta lub miękkiego koziego sera. Do podkreślenia smaku dojrzałych brzoskwiń lub moreli.
W barku
Dodany do białego musującego wina tworzy elegancki, delikatnie różowy koktajl. Orzeźwiający, prosty bezalkoholowy spritzer z gazowaną wodą, syropem cukrowym, gałązką rozmarynu lub mięty.
W apteczce
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Czerwone porzeczki (ribes rubrum L.) są bogate w witaminę C, silny przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Owoc zawiera również mangan (dodaje energii), żelazo i miedź (niezbędne do produkcji komórek krwi) i witaminę K (dla silnych kości). Podobnie jak wszystkie czerwone owoce i warzywa, czerwone porzeczki zawierają likopen, karotenoid, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Zapobiega chorobom dziąseł. Czerwone porzeczki działają moczopędnie.
Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.
Przechowanie octu
Przechowywać szczelnie zakorkowane, w ciemnym, chłodnym miejscu. Można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować powstanie „matki octowej”. Jest to naturalny, bezpieczny i zdrowy proces. Jeżeli w butelce powstanie matka, można ocet przepuścić przez drobne sitko przed użyciem.
Dostępny w butelkach o pojemności 100 ml, 250 ml lub 500 ml.
Zaświadczenie Sanepidu Nr 290.2018
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie